打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] [分享] 進化論係咪真?定係創造論

關閉 [複製鏈接]
Originally posted by 骨奴 at 2006-5-6 13:07:

唉....真的想叫你先看看聖經才說吧!!!!

寓言以色例 復國等咁大單野,,你亂講一次黎聽下,,,你咁講只會引起基督徒的公憤,,,如果你唔信,,就試下post出去!!!

仲有,,,e家唔係是但一樣中咁簡單,,,係樣樣都中先 ...

如果寓言唔加時間,永遠唔會係錯

咁我地e家討論緊,,同時增加緊你對進化同創造的知識...都唔錯wo

不過信和不信都是看人心姐,,好多野科學都係證明唔到的,,so..信自在人心

咁大個宇宙...一個咁少地球,,太陽,,,什致人...........究竟是何來

你所講既野我都唔知聽過幾多次
對於演化同創造我可能仲熟過你

[ Last edited by 小門 on 2006-5-6 at 01:16 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 小門 at 2006-5-6 13:15:

我都係想咁講
回復 支持 反對

Originally posted by 呵呵^^(精銳左) at 2006-5-6 13:13:

你有一日會死?我講中wo 我係神的使者呀

難道你真的不明白???

下,,你話我有一日會死就係架,,,都未死.???連喻言實現的意思都唔明,,不如你先去看清吧!!

咩神的使者,,,玩開咩game,,哈哈哈

去圖書館找找喻言的意思吧...可笑,,,強

Originally posted by 小門 at 2006-5-6 13:15:

你所講既野我都唔知聽過幾多次
對於演化同創造我可能仲熟過你

[ Last edited by 小門 on 2006-5-6 at 01:16 PM ]

但係聖經上有暗示喻言的<<<是這個喻,,先頭打錯,,sorry!!

所以不是開口說白話....

哪個什麼(呵呵~笑),,不要拍馬屁,,自己沒有觀點不突只...還x風點火.....連喻言的基本定意都沒有就說人家死不死.....真的想過同情你><''

[ Last edited by 骨奴 on 2006-5-6 at 01:22 PM ]
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
Originally posted by 骨奴 at 2006-5-6 13:07:

唉....真的想叫你先看看聖經才說吧!!!!

寓言以色例 復國等咁大單野,,你亂講一次黎聽下,,,你咁講只會引起基督徒的公憤,,,如果你唔信,,就試下post出去!!!

仲有,,,e家唔係是但一樣中咁簡單,,,係樣樣都中先 ...

容許我說一句.....................

這不是宗教討論, 唔該放低曬所有宗教既觀念, 你既說話,全部都係由你所擁有既宗教觀念出發,

神造世人 既觀念 去淆呢個 進化論, 係冇結果的, 理性分析

如果我冇記錯,進化論係講緊生物演化, 但之前你拎左件死物黎講
(錶 有一個 生產者) <--- 已經錯左
我不否認神創論, 但只局限於死物, 如果係都要講, 我可以局部認同你 地球由神創造, 但生物唔係佢造的
回復 支持 反對

Originally posted by 卍西門卍 at 2006-5-6 13:22:

容許我說一句.....................

這不是宗教討論, 唔該放低曬所有宗教既觀念, 你既說話,全部都係由你所擁有既宗教觀念出發,

神造世人 既觀念 去淆呢個 進化論, 係冇結果的, 理性分析

如果我冇記 ...

隻錶係講緊神創論!!而唔係進化論= =
回復 支持 反對

神創論不一定要聖經的理論
那傢伙自以為是以為神創論就是聖經的理論?
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
Originally posted by 小門 at 2006-5-6 13:27:

對,佛教都有神創論類似的東西
回復 支持 反對

Originally posted by 卍西門卍 at 2006-5-6 13:28:

換個科學點的名字
叫智慧設計論吧
當然也純屬一番宗教屁話
回復 支持 反對

Originally posted by 小門 at 2006-5-6 13:27:

只是拿聖經來證明某點論點姐...而且你的不一定,,之係當中都有需要啦!!

還有,,經過幾次跟你討論,,,你次次都用一d針對性字眼來形容人地,,,可以咁???

什麼那傢伙自以為是,洗洗面再來,...

所以我前幾個post就用番d咁字眼lu......

那傢伙自以為是拿一些第2手資料的書信來證明

Originally posted by 卍西門卍 at 2006-5-6 13:28:

對呀,,,但入邊的理唸無方向性...難以明解...而且他所競的神,,是由人所變的,,這點,,應該已離開神創論

[ Last edited by 骨奴 on 2006-5-6 at 01:34 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 骨奴 at 2006-5-6 13:33:

只是拿聖經來證明某點論點姐...而且你的不一定,,之係當中都有需要啦!!

那傢伙自以為是拿一些第2手資料的書信來證明

第一句 應該是我中文差 完全睇唔明

第二句 聖經好似都係由人寫 咁同科學文章好似無分別 既然科學文章係唔可信 聖經一樣唔可信
回復 支持 反對