查看: 5383|回復: 36
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新版情報] 【糾結之心】第四回:青龍符與馬符

關閉 [複製鏈接]
歡迎各位參與本活動

版主會定期出題目 會員回覆在此可支持其中一方
是次題目為青龍符與馬符
各位以兩者作為比較 提出該單位與另一單位相比的優勢等等
本活動沒有標準答案 歡迎會員任意發揮
單次回覆可獲0樂點-50樂點 只要言之成理即可
(中立觀點不獲評分)
反駁對方論點亦可獲得評分 辯論之間本身就需要一點火藥味
版主會抽取當中較為優良的回覆集結 供各會員詳細瀏覽

切勿離題及引起罵戰 違者將扣10樂點
討論內容需有證據理由支持 欠者將扣5樂點
會員在此活動不能評加Bravo!

結束時間: 1-9-2012 00:00 裁判: Rebellion.KLC

正方觀點 (28)

青龍符

反方觀點 (23)

馬符

回復

馬符為佳, 因為馬符時間長過青龍,
而且青龍有時會放煉獄,會解休戰,
加上龍攻擊力唔高,其實效用不大PS(投票禁錯左龍符)

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
Hellkite + 15

查看全部評分

回復

馬符優點:
1. 價錢比青龍符更平一大半有多,因為用黎合青龍符既 龍符 價錢非常昂貴
2. 使用等級吾似 青龍符要 100LV先用到, 適合 岩岩轉主/新手 用
3. 馬符使用 既時間 比 青龍符 長5秒

青龍符缺點:
1. 雖然有隻小青龍頂下怪, 但係佢招煉獄術 打怪吾痛不突止 仲要 成日阻視線
2. 青龍符既 減慢怪物 移動速度既效果不太理想, 令怪物 分散 令清怪 減慢

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
Hellkite + 20

查看全部評分

回復

本人支持馬符:
第1:青龍符的小青龍的煉獄術完全唔大力,阻住視線。萬一休戰的怪,就因為而解
第2:小青龍一出黎的時間,會不受控制,係咁亂走.有因為佢封冰個陣會有缺口,令到D 怪會打後場的主
第3:價錢的問題,馬符平過青龍符好多
第4:青龍符并唔係全部減速,有小部分係正常速度..就係因為太依賴,令到玩家唔知邊D 快,邊D 慢,,令到失敗完場

評分

查看全部評分

回復

馬符
第一:平
第二:唔影響視野用休戰(
青龍符有放火)
第三:時間長左5s
第四:多人放
重點:d怪有時行得快既就知有幾好用~~

評分

查看全部評分

回復

青符:
1. 有減速
2. 有煉獄
3. 有隻野擋下怪

馬:
1. 加速時間長D
2. 無火阻視線
3. 無等級限制
4. 成本低

評分

查看全部評分

回復

馬符發動後維持既時間較青龍符既長
青龍符召出泥果隻青龍仔可能會引怪 令自己成隊不利
青龍仔會出煉獄術,但係個煉獄術打下廢怪就有用
打勁怪基本上完全唔痛 只會造成礙眼既效果
馬符既價錢比青龍符既平出好多
加上青龍符會減慢部分怪物既速度
如果一個人用方火/冰劍等武器打食云升級
青龍符會令到怪物唔集中 降低升級既效率

評分

查看全部評分

回復

馬符
因為馬符首先係低LV都用到唔似青龍符有限制
其次馬符平好多 青龍符要馬符+另外既符
一定較貴
仲有...根本上自己加速已經可以
慢怪速未免多此一舉

評分

查看全部評分

回復

打幾隊怪/爆升時 馬符明顯好用好多(唔計天怪)
你試下打魔女時入幾隊 是旦1條友用左青龍符 睇下會有咩效果就知--
打王/天怪時 青龍會好用D
青龍符對天 多左隻野比怪集火 加上天怪唔受地型影響 青龍符既慢怪效果會明顯好多
另外打王時 既慢怪效果(加上慢攻速) 自己個陣D野會冇咁易死
如果一定要話邊隻好用D 應該係馬符 馬符任何情況下都唔洗除(即係打咩都可以發揮功效)
旦青龍符 一打幾隊野時唔除唔得(自己可以試下用青龍符 入幾隊魔女試下)
即係話青龍符係某D條件下係會變成缺點~所以感覺上馬符好DD(都真係得果DD-.-)

評分

查看全部評分

回復

我係支持正方~因為青龍符一來實用~二來有隻龍仔出黎放煉獄術可以燒下怪既血~三來又可以增加移動速度同攻擊速度~四來又可以減怪少怪既移動同攻擊速度~比起馬符剩係得20秒既加速實用好多倍~當然都有佢唔好既地方~不過主要都係價錢問題~
heilaam0203 發表於 18-8-2012 14:32

馬符同青龍符一樣都識加攻速同移速,但相反既問題係,青龍符減怪速,未必有用。
第一,例如你用既係朱雀或日男,咁d怪一減速,封冰就卡唔晒d怪 好散,變左唔可以一次過打大量既怪。
第二,而馬符係唔影響怪本身既移速下,可以令自己行去特定位置打怪。如果計數 減怪速 加自己移速,
         即係-2再+2,即係同無用過無咩分別地方,但馬符只係+2己方移速。

第三,價錢問題,馬符只係一道符,而青龍符需要用三道符合一道,價錢上就貴左好多。
第四,青龍符隻青龍亂放火,如果唔小心跑左部份兵出去,但比火遮住又唔知,又會死兵,
         而且如果你需要休戰,佢又會打醒d怪,所以,在我立場來看,馬符係最好的。

評分

參與人數 1樂點 +40 收起 理由
Hellkite + 40

查看全部評分

回復