樂古Nakuz

標題: 【糾結之心】第五回:台幻與雷戰車 [打印本頁]

作者: Hellkite    時間: 1-9-2012 00:05
標題: 【糾結之心】第五回:台幻與雷戰車

歡迎各位參與本活動

版主會定期出題目 會員回覆在此可支持其中一方
是次題目為台幻與雷戰車
各位以兩者作為比較 提出該單位與另一單位相比的優勢等等
本活動沒有標準答案 歡迎會員任意發揮
單次回覆可獲0樂點-50樂點 只要言之成理即可
(中立觀點不獲評分)
反駁對方論點亦可獲得評分 辯論之間本身就需要一點火藥味
版主會抽取當中較為優良的回覆集結 供各會員詳細瀏覽

切勿離題及引起罵戰 違者將扣10樂點
討論內容需有證據理由支持 欠者將扣5樂點
會員在此活動不能評加Bravo!

作者: sasukechoi    時間: 1-9-2012 00:30
1.台幻可對天與地 雷戰車只能對地

2.台幻天生技可方便清怪 雷戰車天生技清怪較難

3.台幻不用浪費帥位 雷戰車需要額外帥位

4. 台幻可用作封石合神 雷戰車只能..........

5. 台幻武技與 雷戰車 相若  雷戰車可被取替
作者: Rebellion.KLC    時間: 1-9-2012 17:34
其實大家唔一定要從技能方面作比較…
一隻係範圍技,屬清怪性質;一隻係單體技,屬打王性質,比較黎無意思。
如果要技能比較,可以從性質相同既技能作比較。

同時間都提供少少野比大家參考討論…
1.兩者傭用條件?
2.兩者的法抵/物抵對打怪的影響?
3.打怪的限制?

第二點我比較有興趣想知道各位點睇法。
但始終兩者依家都比較少人用,特別係雷戰車…而台幻吸出黎又係封石放,地位都無咩= ="
作者: steven120    時間: 1-9-2012 18:01

我一定支持台幻== 唔洗講
第1,台幻唔洗要用帥位,唔洗晒,因為如果2者差唔多,點解要拎多個帥位
第2,大家都係秒點,但我覺得台幻好用D,200 幻6 下左右KO 到白虎同龜仔
第3,唔用台幻,就可以拎黎合神
第4,台幻好似行得快過雷戰車
第5,台幻可以順便打埋天
作者: tommy1008    時間: 2-9-2012 01:00
台幻對雷戰車
首先我地做一個比較
用途方面:
台幻可以打天同地相反雷戰車只能對地
台幻武技與雷戰車相差不大
台幻高lv d可以封石合神相反雷戰車只會浪費一個帥位
成本方面:
雷戰車一般成本唔高只需要時間相反台幻成本十分高如果要幻武的話成本更高
雷戰車可以無想 無想後可能比幻獸更強
清怪方面:
台幻比雷戰車更快
打王方面:
有武技的台幻與雷戰車只是比較等級屬性等
綜合各種理由台幻成本高但比成本低的雷戰車更好用 用途更壙
作者: 許伯愛好姐    時間: 2-9-2012 01:13
1.許2 智,力,血,打抗相對比台幻高
2.許2上解封後打怪升級一定不會比台幻慢,而且地怪比天怪更多選擇
3.許2有得無想
4.許2枝針可以沖鬼+上石
5.許2出技比台幻武快
打住咁多先,諗到再加
作者: a402972345    時間: 2-9-2012 02:36

雷戰車:                                                           台幻
力量:75敏捷:26                                             力量:70敏捷:80
体质:256智力:155                                         体质:250智力:110
打抗:50%  法抗:60%                                     打抗:30%法抗:60%
從以上黎睇,雷戰車只係敏捷上係比台幻為低,其他屬性上都比台幻為高,
如果各都是空裝1lv雷戰車的戰力是比台幻更為高。
-------------------
裝備問題:
雷戰車:                                                     台幻
雷戰車可以從200lv傭兵(市面上很多200lv兵)      台幻一開始只能慢慢從升級方面去更                                                               換裝備。
便配帶高級的裝備。

雷戰車可以配帶解封符                                   台幻卻不能配帶
雷戰車的武器可以鬼道加強能力                        台幻武就只有雷兽的项链的固定屬性
也就是說裝備上雷戰車可以獲得的屬性比台幻高。

技能方面:
雷戰車:                                             台幻
雷戰車由於可配帶解封符1lv的時候           台幻因為無得配用原因 所以1lv既時候        
他可以有本身天生技"狂雷"                     他只有霹雳,而且40级開始范圍才慢慢變大
及解封符後的满天花雨                          他只能升到100lv才可以現帶雷兽的项链
狂雷有秒點 滿天花雷有范圍能夠清怪        使用婆裟之火
                                                      (技能和雷戰車的狂雷一樣有秒點,但出技為慢)

技能方面兩者都差不多一樣。

戰鬥方面:
雷戰車並不能夠對天攻擊                                 台幻能夠對地及天
所以他升級方面是少了一個選擇                        有很多怪他當然都能夠打
但其實用黎打食幻這些怪是完全不成問題             配合念力師能大大提升威力
由於都比較少人升這2隻 都是吸升,所以亦難作比較

傭用方面:
1lv就可以請
                                            台幻需要95lv信用度
                                                           和有台幻牌才可以有

医术师升到40再轉
许俊(1转)
再升到90
雷战车(2转)
所以新手最快達到是有雷戰車先。

武器方面:
雷戰車的武器能在
奇门教护法怪身上打出            台幻的武器只能在工廠生產
                                                                (10000工作量、封印珠5、
                                                                  金20、铁20、钳子)

所以費用上台幻的武器是比較昂貴

總結我認為雷戰車同台幻其實不相上下
不過價錢方面都比台幻為低
適合初玩巨商的玩家使用

紅字:雷戰車                    粉字:台幻           藍字:比較
作者: a402972345    時間: 6-9-2012 16:35
我一定支持台幻== 唔洗講
第1,台幻唔洗要用帥位,唔洗晒,因為如果2者差唔多,點解要拎多個帥位
第2,大家都係 ...
steven120 發表於 1-9-2012 18:01

但係如果係大眾化呢?好多新手未必升到95信用去食幻牌,
而且價錢亦唔係個個人都比得起,所以雷戰車我個人認為依然對新手有一定地位
作者: hokinpanben    時間: 6-9-2012 19:19
支持雷戰車  觀點如下:
優點:
1.基本配點方面,,單單係雷戰車(並冇計轉職紅利)比起台幻,,除左敏捷外,,所以配點雷戰車都比台幻高,,敏捷雖低1大節,,但從少李寺怪開始大家基本上都少用普攻,,加上2者技能並唔係受敏捷影響,,所以敏捷低並沒有影響雷戰車,,加上耍有1隻2轉,,最少都要係將帥所買隻1lv許1升到90lv再轉,,個到可能只係少少轉職紅利,,但加埋落去雷戰車,,可以講係1個可覲配點,,比起台幻1請係冇配點加的好~~
2.雖然雷戰車係1隻2轉將,,要佔1將帥位而台幻就唔洗,,但2轉將特色------無想300,,,雷戰車1旦上左無想300,,對於佢自己起始技ge殺傷力就會變得更大,,相反雷獸就冇呢1項功能~~
3.武器方面,,台幻只有佢台幻專屬武器,,雖然亦有追加配點同技能,,但比起雷戰車所使用ge武器--------針,,可鬼可上石,,1個上石鬼155針,,好明顯追加配點方面1定比台幻專屬武好,,,加上2轉將可以用解封符(同時亦有追加額外配點),,去解封武器技能,,令到雷戰車擁有同台幻1樣ge清場都打boss技,,可見雷戰車係武器上係較優勝~~
4.技能方面..假設2者有武器同起始技,,台幻2者技能各200mp,,而雷戰車2者技能則100mp(武器)同250mp(起始技),,mp消耗方面雷戰車會食少d mp,,雖然雷戰起始技(即清場技),,能同時對天同地怪,,但只有最多3hit,,相反雷戰車武器技(即清場技),,有10秒時間造成多hit,,可見雷戰車亦係優勝~~
5.僱用方面,,台幻須要95信用,,加上要用工廠整,,如果冇工廠ge人相信就要比25e(商2)買,,相反雷戰車可以由1個0轉傭兵升起,,價錢一定便宜~~

所以我支持反方(雷戰車)
作者: tommy1008    時間: 7-9-2012 21:11
支持雷戰車  觀點如下:
優點:
1.基本配點方面,,單單係雷戰車(並冇計轉職紅利)比起台幻,,除左敏捷外,,所以配 ...
hokinpanben 發表於 6-9-2012 19:19

有錢到雷戰車既然可以無想300信用同幻牌成本呢兩個不足以成為問題
    武器方面: 雖然台幻無上石或鬼但有其他用途就是合神
    其次技能問題大家技能包括武器都有秒點性質相同台幻可以天生的技能令台幻的定位更多元化
  咁你會問  但2轉將特色------無想300,,,雷戰車1旦上左無想300,,對於佢自己起始技ge殺傷力就會變得更大
  你會無想 300 咁者係你好有錢不論巨錢或港幣成本都唔平不過你有錢合神威力比無想300的雷戰車更強
所以台幻比雷戰車的定位,用法更加多元化
作者: hokinpanben    時間: 7-9-2012 21:31
你會無想 300 咁者係你好有錢不論巨錢或港幣成本都唔平不過你有錢合神威力比無想300的雷戰車更強
tommy1008 發表於 7-9-2012 21:11

2轉將可以無想300唔代表有雷戰車就要無想,,,就基本配點同武器追加配點,,雷戰車單靠呢點就,,無論清場定打boss威力都一定比台幻強
的確要做到無想同上石鬼針需要有一定財力,,呢1點係無容置疑
但我想提出係..請台幻要95信,,就算單國唔轉國,,我相信短時間係冇可能由1信升到95信,,
你可以話台幻升到200後放番出去//比自己合神係1個唔錯選擇,,
不過今次係雷戰車同台幻比較,,講到合神又係另一碼子事,,
而且基本上個個台男,,200台幻相對其他幻石係會平,,

單睇能力1定係雷戰車較優勝~~
作者: a402972345    時間: 7-9-2012 22:13
有錢到雷戰車既然可以無想300信用同幻牌成本呢兩個不足以成為問題
    武器方面: 雖然台幻無上石或 ...
tommy1008 發表於 7-9-2012 21:11

有錢並唔代表有95信用可以使用幻牌,
而且係雷戰車與台幻的比較,所以就算有錢合神,都唔可以與雷戰車/台幻相比
加上雷戰車1LV就有秒位技能,但台幻就只能升到100LV再有足夠金錢先可以有武器
並不是人人能夠比得起
所以總結黎講雷戰車都比較有優勢
作者: tommy1008    時間: 8-9-2012 21:21
2轉將可以無想300唔代表有雷戰車就要無想,,,就基本配點同武器追加配點,,雷戰車單靠呢點就,,無論清場 ...
hokinpanben 發表於 7-9-2012 21:31

清場能力不會比台幻好 假設大家都1lv空裝 以冥象作試驗台幻的時間同用法量一定比 雷戰車少 雷戰車就算一下一隻 有10隻要15秒到台幻只需開技不需睇秒點
單睇技術台幻不需技術也能做成傷害 雷戰車也能不過傷害不大
所以台幻比雷戰車更好用更以用
作者: hokinpanben    時間: 8-9-2012 23:17
清場能力不會比台幻好 假設大家都1lv空裝 以冥象作試驗台幻的時間同用法量一定比 雷戰車少 雷戰車就 ...
tommy1008 發表於 8-9-2012 21:21

你係以大家都1lv空裝為例,,姐係大家ge起始技作比較,,但2招性質不同,,如何相比
你拎範圍技同對boss技比較,,冇任何意義可言,,,
另外,,回到最初,,你要2隻1lv,,台幻要95信同幻牌先請到,,而雷戰車僱用條件1定比台幻低,,
明顥雷戰車已經優勝,,
最重要個1點,,朋友你完全忘記,,台幻起始技要10lv先可以開始使用,,雷戰車1lv就可以
所以真係以你個例子黎講,,1隻只有普攻兵對1隻有技兵,,就算個技廢,,只要有攻擊力,,要殺冥象1定比普攻容易啦~~
所以你個例子根本不成立
同雷戰車係優勝過台幻~~
作者: tommy1008    時間: 9-9-2012 22:15
你係以大家都1lv空裝為例,,姐係大家ge起始技作比較,,但2招性質不同,,如何相比
你拎範圍技同對boss技 ...
hokinpanben 發表於 8-9-2012 23:17

不如我問番你雷戰車如果勁過台幻咁點解易家d人大多用台幻多過雷戰車
  我排除合神既可能 用雷戰車既人少之有少
   你可能會話只係d人唔識用或易家唔再係2轉時代等等理由
   設定成95信同10先有技如果無意思既話 咁d人就會完全無視雷戰車
  你可能會話咁同台幻勁過雷戰車但係咁你細心諗下如果唔係咁既話台幻就會完全令雷戰車被無視
咁足以證明台幻比雷戰車更實用同多元化
作者: hokinpanben    時間: 10-9-2012 19:20
設定成95信同10先有技如果無意思既話 咁d人就會完全無視雷戰車
  你可能會話咁同台幻勁過雷戰車但係咁你細心諗下如果唔係咁既話台幻就會完全令雷戰車被無視
tommy1008 發表於 9-9-2012 22:15

認真唔明呢2句- -",,唔明你想表達d咩
我就住其他我明ge句子講
雷戰車比台幻勁不等於所有人要用雷戰車代替台幻
老實講我兵陣仲有雷戰車,,
每個玩巨商都有自己ge愛將,,你唔可以話用台幻ge人比用雷戰車多就等於台幻比雷戰車多元化
姐係如果排除變賣神石,,用朱雀ge人比用白虎ge人多,,所以朱雀就比白虎勁??
根本就係強詞奪理ge說法~
作者: abccba2010    時間: 11-9-2012 00:28
我係支持台幻
1.升lv  台幻40lv開始係冥界好好升,如果係台仔有林平2配合, 只要一定一技就完場,無乜技術可言,相對易同埋無咁費神,一心多用都得
2.帥位  就算開晒都係得6個帥位,我係玩5隻一轉(王巨,金時,燕,孔明,柏)加祖2或柏換林平2,無位畀許2出黎
3.帶升  台幻平生技唔弱,傷害平均,範圍大,所以帶升一流
基本上,打料,打王,做任都好洗好用
作者: a402972345    時間: 11-9-2012 21:48
我係支持台幻
1.升lv  台幻40lv開始係冥界好好升,如果係台仔有林平2配合, 只要一定一技就完場,無乜技術可言 ...
abccba2010 發表於 11-9-2012 00:28

1.雷戰車由1LV都會好好升
    2.尼度係雷戰車同台幻既比較,所以同你既兵陣係無關係
    3.台幻天生技其實威力並唔係好勁 同雷戰車差不多
       只係台幻天生技較集中所以打怪快D 但係雷戰車既威力唔輸過台幻
作者: abccba2010    時間: 12-9-2012 01:32
1.雷戰車由1LV都會好好升
    2.尼度係雷戰車同台幻既比較,所以同你既兵陣係無關係
    3.台幻天生 ...
a402972345 發表於 11-9-2012 21:48

1雷戰車升LV多數打咩怪多?
如果係台幻我會打冥界一路上到6樓
2.姐係完全唔理其他因素?咁MP多同少呢?頂怪能力呢?打法同配合呢?(抵抗就咁睇雷戰車強少少,但係無輔助都係上唔到大場面)
3.唔係太明,可否解釋得詳細小小/換個講法
天生技係 大範圍果招? 因為我習慣係冰牆欄一下,前排D怪就無咁快黎到,所以好少會話一技打一隻,同埋用平2定左,就算一隊有12隻都可以一招清
雷戰車係用緊天生技定係封解技去比較? 天生技高傷但係好難一招清怪,封解技係持續傷害,如果唔定住/封住好難活用到最大傷害,相對黎講台幻就無呢個問題,一電就扣完

1.雷戰車既最強威力係高D,因為佢可以無相300同埋高LV兵->帥->2轉,點數上多好多,同埋封解/武器上點數又多D
作者: simonAQAQA    時間: 12-9-2012 07:49
作者: a402972345    時間: 12-9-2012 17:03

1雷戰車升LV多數打咩怪多?
如果係台幻我會打冥界一路上到6樓
2.姐係完全唔理其他因素?咁MP多同少呢?頂 ...
abccba2010 發表於 12-9-2012 01:32

1.雷戰車一樣可以從冥界1打到6
    2.因為係比較台幻與雷戰車的比較,如果兵陣有麒麟 咁尼2隻自然無得作一個比較
    3.食幻為例,2者都需要燕黎起冰牆打,雷戰車用左解符後 威力都不弱台幻
作者: a402972345    時間: 12-9-2012 17:14
1.雷戰車由1LV都會好好升        A:台幻仲好升 唔會比許2慢 你都唔用拎許2打d廢怪升~ 個個都吸經嫁啦 ...
simonAQAQA 發表於 12-9-2012 07:49

1.我只係話雷戰車的速度不輸台幻 並無話到台幻唔好升
      吸唔吸經就真係見仁見智,
    2.咁你點解回避雷戰車係無裝帶符有滿天花雨呢?以1lv 大家打喬喬狗為例,一樣可以1招技清到
    3.如果我係回避台幻武器的話 ,咁你都回避左解符後的滿天花雨?你又回避200lv傭兵配帶200太套的雷戰車?
       滿天花雨可以持續扣血 落雷只有單一扣血,,,我唔覺雷戰車輸比台幻wor yayayay~
作者: kafu1234    時間: 12-9-2012 17:20

台幻
技能 打天地 配合武器 更有秒怪物功能  
雷戰車
技能 只可以打地  配合武器 更有清怪物功能  

雷戰車 2轉位 ,幻獸不用

入手方式
雷戰車 一般玩家就容易有      
台幻95信用

台幻,雷戰車
天生抗性 有一段距離  

可是如果怪物有異常攻擊 暈,凍結 大定技  
台幻和雷戰車 可不可以一樣防到異常攻擊?  我不知道
作者: abccba2010    時間: 12-9-2012 20:30
1.雷戰車一樣可以從冥界1打到6
    2.因為係比較台幻與雷戰車的比較,如果兵陣有麒麟 咁尼2隻自然無 ...
a402972345 發表於 12-9-2012 17:03

1.雷戰車打到但係要用既下數同時間會比台幻多,所以比較低效率,
2.當然唔係講緊奇能呢D咁強既陣,因為我想強調一個帥位既重要性,當雷戰車佔左呢個帥位,就要放棄一隻輔助帥
例如德村家康既加攻,200LV可以加90攻,250就115攻,咁就可以補足到台幻天生點數唔夠雷戰車既缺點,令到兩者威力上既比較更有爭議性
例如個位係孔明,就可以利用回MP黎增加戰場上既可用MP,咁就令到台幻可以殺勁D既怪
例如係柏,就可以殺王快D
例如係平2,就可以定怪,唔洗封冰都集中到被台幻清

3.威力上既比較好難比較,我地應該從邊一方面討論?
A.攻擊力相同(清怪技VS清怪技,打王技VS打王技)
B.同一LV同一套裝(武器不同)
對同一隻怪既一下技能傷害

因為雷戰車有轉帥優勢,而台幻天生技要40LV,武技要150LV 先可以發揮出最大表現
作者: simonAQAQA    時間: 12-9-2012 23:46
作者: a402972345    時間: 13-9-2012 00:20
1.我只係話雷戰車的速度不輸台幻 並無話到台幻唔好升
      吸唔吸經就真係見仁見智, A 不輸台幻?實 ...
simonAQAQA 發表於 12-9-2012 23:46

咁請你比出實質的威力圖出黎睇左先
作者: simonAQAQA    時間: 13-9-2012 02:31
作者: a402972345    時間: 13-9-2012 17:05
叫人比先 唔該自己比先~
simonAQAQA 發表於 13-9-2012 02:31

你咪又係一樣無圖比,,咁你講既又會成立?哈哈
雷戰車既滿天花雨你又知肯定輸比落雷,,呵呵
原來咪又係一樣口講無憑
作者: simonAQAQA    時間: 14-9-2012 02:18
作者: a402972345    時間: 14-9-2012 17:54
唔該請你係我舊psot到搵~仲以為你會點都搵人既片又好偷人POST又好 都會轉許2招滿天花雨出來證明天~點知唔 ...
simonAQAQA 發表於 14-9-2012 02:18

講還講 尼度係辨論,唔好下下人身攻擊,搬埋人地啊媽出黎?
EQ唔該高少少啦,又爆粗 又話人地啊媽,,你威哂啦
作者: Hellkite    時間: 14-9-2012 18:11
請重回主題

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://emt2006615www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2